Onze eerste ervaringen
Door: Astrid
Blijf op de hoogte en volg Astrid
12 Augustus 2007 | Spanje, Chiclana de la Frontera
Natuurlijk waren wij niet de eerste pioniers daar. Je hoort van iedereen dezelfde ervaringen zoals wij die hebben gehad en dat schept een band. Men maakt zich niet druk over in wat voor auto je rijdt of wat voor baan je hebt (was natuurlijk voor ons ook niet aan de orde ;) ). Wel is belangrijk of je voldoende water en energie hebt en vooral of je hulp nodig hebt om dingen te realiseren. Een “way of life”, die wij in Nederland redelijk vergeten waren. Niet iedereen wil weer terug in die tijd maar wij wel!
Vele activiteiten hadden al plaats gevonden (verbetering badkamer, bouw van een heus Andalusisch dak op ons huis, overkapping van ons terras, bouw van een gigantische garage, bouw van muren, gedeeltelijke aanleg van de tuin). We hadden natuurlijk een waslijst aan verbeteringen, die we nog wilden doorvoeren op het moment dat duidelijk werd dat we toch eerder zouden verhuizen dan we aanvankelijk hadden gepland.
Wat waren we blij met de grote garage toen uiteindelijk de verhuiswagen in Spanje aankwam!
Inmiddels is er al heel veel gebeurd sinds de verhuiswagen in Spanje aankwam. We hadden een aantal prioriteiten, zoals energievoorziening, water (met name voor de tuin en ons toekomstige zwembad ;)) en de verbouwing van keuken en badkamer. Natuurlijk konden we tot dusverre prima douchen, koken en het tot ons genomene ook op een fatsoenlijke wijze weer kwijt raken. Toch wil je, na je hele leven in een welvaartsgemeenschap te hebben geleefd, aan dergelijke primaire levensbehoeften enige luxe toevoegen.
Zon en wind hebben we genoeg in Andalusië. Dus zonnepanelen en een windmolen zijn inmiddels geplaatst. Om de zo verkregen energie op te slaan heb je natuurlijk batterijen nodig. Dus is ook een hele batterij batterijen geplaatst. Voor iemand die een dergelijke situatie niet kent moet het vreemd zijn te horen, dat wij het geweldig vonden om zonder generator koffie te kunnen zetten, te kunnen stofzuigen en andere ons zo vertrouwde apparatuur te kunnen gebruiken. We hebben zelfs weer een vaatwasser! Alleen voor de wasmachine moet nog de generator aan. Daarvoor hebben we natuurlijk onze oude “trekgenerator” vervangen voor een generator met gewone startmotor.
Er is een perforatie gemaakt van 70 meter en de pomp is geplaatst. Om het eerste bezinksel te verwijderen, kregen wij het advies de “put” dagelijks leeg te pompen. Tot dusverre is ons dit niet gelukt! Zelfs na 4,5 uur pompen blijft het water stromen. We hebben ons al afgevraagd of we mogelijk de waterleiding van Chiclana hebben aangeboord! De kwaliteit van het water moet nog worden onderzocht. Op basis van deze resultaten kunnen dan filters geplaatst worden om de ongewenste mineralen eruit te halen.
Het Andalusische dak op de garage is geplaatst, de muren zijn gepleisterd in dezelfde stijl als ons huis en een begin is gemaakt met het pleisteren van de binnenwanden.
Op dit moment zijn de keuken en de badkamer aan de beurt.
Een wand is uitgebroken. Voor ons een spannend moment! Voor ons Andalusisch dak is wel zo’n 1,5 ton cement het dak opgegaan! Na meting bleek, dat in de draagbalk onvoldoende ijzer aangebracht was, dus zijn vier stempels geplaatst en kon de muur worden uitgebroken. Zo'n muur uitbreken heeft natuurlijk ook gevolgen voor de bestaande tegelvloer.Dus volgende stap het verwijderen van de bestaande tegelvloer in onze eetkamer (deze is verhoogd en moet op gelijk niveau komen met de kamervloer). Onze huidige voordeur (die in de kamer is geplaatst) wordt vervangen door een raam. Hier was een uitsparing in de vloer gemaakt (om het water, dat in de winter valt, op te vangen en overstroming van de woonkamer te voorkomen ;), die ook opnieuw betegeld moet worden. Ook hier zijn de tegels inmiddels uitgebikt.
De extra betonnen draagbalk wordt a.s. maandag (13 augustus) geplaatst en dan zullen ook de tegels worden gelegd.
Daarna zal een aanvang worden gemaakt met de keuken. De wanden zijn op dezelfde wijze afgewerkt als de buitenkant van het huis en moeten dus eerst glad gemaakt worden. De meest eenvoudige wijze is het plaatsen van gipswanden, die daarna gewoon betegeld kunnen worden. In de keuken komt nog een extra raam en ook in de kamer wordt nog een extra raam geplaatst.
Alle materialen zijn uitgezocht en voor zover mogelijk ook besteld om in ieder geval de logistieke planning zo veel mogelijk te kunnen realiseren.
Wel staat vast, dat als alle primaire plannen zijn gerealiseerd, we ook op de campo gewoon “riant” kunnen leven met in ieder geval voor ons veel minder stress.
Er wordt door alle Goormannen heel hard en met veel liefde gewerkt bij temperaturen tussen de 30 en 40 graden. Van vakantie is dit jaar weinig sprake. Maar mooi wordt het en……. Na gedane arbeid is het uiterst aangenaam toeven op ons terras bij prima temperaturen tussen de 22 en 25 graden bij een strakke sterrenhemel zonder lichtvervuiling!
Tot slot; wij hebben een heuse Willem II. Mogelijk bestaat reïncarnatie…… hij lijkt op zijn voorganger en heet echt weer Willem. Roald en Astrid hadden al allerlei mogelijke namen bedacht als Hans en Truus. Wim heeft zich steeds afzijdig gehouden in de discussies. Toen we onze keuze hadden gemaakt, zei Wim gewoon heel gedecideerd: “en we noemen hem Willem”.
Een scheet is het wel!
13 Augustus 2007 - 07:31
Marquita:
HALLO,
Juliie daar allemaal, bouwvakvakantie gekozen.!!!! Geweldig al die fotos etc. Maar daarna heb je heerlijk alles profijt van en leuk die Willem II. Ik schrijf de volgnede keer wat meer moet naar de luchthaven, maar zag de naam dacht even snel openen.Heel veel liefs dikke knuffel.Marquita